dinsdag 21 januari 2014

Voorbereiding.


De tijd voor mijn vertrek op 1 februari staat natuurlijk in het teken van de voorbereidingen en afscheid nemen. Wat moet er mee? Wat moet er nog gekocht? Hoeveel moet er uit de bagage als ik maar 25 kg mee mag nemen? Inmiddels zijn de meeste inkopen gedaan en wacht ik op meer reisinformatie. Het is al duidelijk dat je vanuit Europa niet rechtstreeks naar Malawi kan vliegen.



In de bibliotheek was, behalve de reisgidsen, niet veel over Malawi te vinden. Eigenlijk alleen het boek ‘De Benedenrivier’ van Paul Theroux. Een verhaal over een gepensioneerde kledingverkoper uit de USA die als Peacecorps vrijwilliger in Malawi heeft gewerkt en naar de bush terugkeert. Een spannend verhaal dat wel een beetje een ontluisterend beeld schetst van de situatie in de bush van Malawi. Gelukkig is de voertaal in Malawi Engels, maar om toch wat sneller contact te krijgen ben ik ook aan een mini-cursus Chichewa begonnen. Chichewa is één van de talen waar je op de markt mee terecht kan. Er zijn wel wat aanknopingspunten met Kiswahili en het gaat me dus veel makkelijker af dan het Passah Lao.

Wat je leest over de actuele politiek is ook niet echt vrolijk. De President van Malawi, Joyce Banda, maakte indruk op mij met haar speech als voorzitter van de Afrikaanse Unie op de begrafenis van Mandela. Een van de weinige geïnspireerde verhalen. In 2012 is zij tot president benoemd na het plotseling overlijden van de toenmalige president. Ze is dus nog niet zo lang in functie en het is me inmiddels duidelijk dat er binnen Malawi wel het een en ander speelt. Er is een groot corruptie schandaal aan het licht gekomen. Meer dan $100m overheidsgelden zijn verdwenen. In de internationale pers staat dit schandaal bekend als “cashgate”. Onder druk van de donors (40% van het overheidsbudget komt uit donorgelden) worden er nu 100 ambtenaren, politici en zakenmensen vervolgd. Het proces begint op 5 februari en er zal serieus aan de bestrijding van corruptie moeten worden gewerkt of de donorkraan gaat dicht. Wat alles nog ingewikkelder maakt is dat de rol van de president onduidelijk is en dat er in mei verkiezingen zijn. Link naar artikel in The Guardian

Bij mijn speurtocht op het internet kwam ik ook nog een leuke site tegen die een interactieve vergelijking tussen Afrikaanse landen maakt op 8 punten. Mooi vormgegeven en duidelijk. Malawi scoort heel hoog op stabiliteit en nogal laag op het gebied van economie. Link naar interactieve kaart van Afrika

Over het tuinieren in gevangenissen in Malawi kwam ik ook nog wat opmerkelijke informatie tegen op een site van een Internationale NGO, Penal Reform International, die zich inzet voor verdachten, veroordeelden en gevangenen. Ze hebben zich blijkbaar tot 2006 vrij intensief bezig gehouden met de gevangenissen in Malawi. Een film uit 2005 geeft, 18 minuten lang, een rooskleurig beeld van het tuinbouwproject. Ik hoop dat de positieve sfeer die de film geeft nog bestaat, maar ik begin wel steeds nieuwsgieriger te worden naar de situatie ter plekke en ik heb er zin in om zelf een inventarisatie te maken.


woensdag 1 januari 2014

Nieuw jaar, nieuw project, nieuwe blog.


Vlak voor het eind van het jaar werd het definitief dat ik naar Malawi vertrek. Daarom een nieuwe blog.
In september 2012 kwam ik terug uit Laos, een heel avontuur waarover op mijn vorige blog(klik hier voor de blog: Laos) te lezen is. Het was natuurlijk heerlijk om weer in Nederland bij familie en kennissen te zijn, maar er bleef een vaag verlangen nog iets af te ronden. Veel betaald werk was er niet te verwachten, des te meer vrijwilligerswerk. Daar draait Nederland zo’n beetje op, lijkt het wel. Ik vond een heel leuke klus bij het Nationaal Monument Kamp Amersfoort. (Link) Het beheer van het natuurterrein van zo’n 9 ha rond het monument. Daar ging ik twee keer in de week een dag naartoe.

Ook bij VSO in Utrecht kon ik me nog nuttig maken door één dag in de week ‘lichte administratieve werkzaamheden’ te verrichten. Ook leuk en leerzaam om de Utrechtse kant van VSO te leren kennen. Toen de klussen in en om huis klaar waren (nieuwe schutting, regenton om de WC door te spoelen) heb ik ook een contract bij PostNL getekend, als postbesteller voor 8 uur per week. Dat gaf een lekkere structuur en op zich vond ik het leuk werk waar je ook gezond bij blijft want je hebt zoveel lichaamsbeweging dat je geen sportschool meer nodig hebt.


De ’placements’ bij VSO bleken ook niet meer zo dik gezaaid, maar uiteindelijk kwam er een uitdagende baan in Malawi voorbij. Tuinieren bij gevangenissen. Bij verschillende gevangenissen wordt getuinierd met gevangenen. De Malawi Prison Service (Link) wil daar graag wat verbetering in brengen. Het lijkt beter de gevangenen een nuttige dagbesteding te geven. Daar kan wat werkervaring op gedaan worden en eventueel wat extra scholing gegeven. De opbrengsten kunnen inkomsten opleveren of het zeer eenzijdige gevangenismenu wat aanvullen. De omstandigheden in de gevangenissen in Malawi zijn niet al te best. Ik heb gelezen dat de gemiddelde bezetting 200% is. Door het nog slecht ontwikkelde rechtssysteem zitten ook veel gevangen vast zonder nog veroordeeld te zijn. Toevallig woont er in Amersfoort een ex VSO-ster die in het gevangenisproject in Malawi heeft gewerkt. Daar zijn we een avondje wezen praten om een beetje en indruk te krijgen. Ik ga wonen in Zomba, in het zuiden, maar ik denk dat ik ook andere gevangenissen zal bezoeken, er zijn er 28 in het land.


Al snel was duidelijk dat ik 2 februari zou vertrekken en op 2 december werd ik in Rotterdam gekeurd. De uitslag liet op zich wachten en toen ik 30 december belde hoorde ik dat de dokter op vakantie was en dat het nog wel een week kon duren. Na wat aandringen van Felice bleek dat er geen beperkingen waren en kreeg ik een mail van de Travel Clinic. Ik ben ‘fit for entry and work in Malawi’. De voorbereidingen kunnen dus van start. Voor de goede orde; Felice heeft het voorlopig nog erg naar haar zin in haar werk, ze blijft dus weer hier maar komt al naar Malawi in de voorjaarsvakantie.