maandag 31 maart 2014

Een rondje Malawi.


De afgelopen tijd heb ik besteed aan het bezoeken van verschillende gevangenissen. Eerst de gevangenissen in het zuiden en deze week 7 gevangenissen in de regio’s Midden en Noord. Een flinke tocht door Malawi waarbij ik heel wat van het land gezien heb, maar 1500 km in drie dagen, over niet al te beste wegen, is best veel. Maar Malawi is een mooi land, lekker groen op dit moment en langs het Malawi Meer een aantal goede toeristische plekken. In mijn half verdoofde toestand op de achterbank werd ik door de verwilderde Zinnia’s, Cosmea’s en Ageratum (en natuurlijk mais en knopkruid) langs de weg, ook aan de schooltuinen herinnerd.

Het doel van mijn tocht was om een indruk te krijgen van de omstandigheden in de gevangenissen waar al land- en tuinbouw wordt gedaan. Dat betekende dat ik met een vragenlijstje op pad ging; aantal gevangenen, grootte van de tuinen, aantal staf leden e.d. Ik werd overal goed ontvangen al moet ik er nog aan wennen dat iedereen in de houding springt en salueert omdat ik met een hoge officier binnen kom. Dat salueren gebeurt op een speciaal Afrikaanse manier waarbij de rechterhand naar de baret wordt gebracht en als een haperende robot, uiteindelijk, tegen de pet tot stilstand komt.


Het beeld is op de meeste plaatsen hetzelfde. Er is te veel weinig geld beschikbaar om goed te kunnen werken. Van het ingediende budget is maar ongeveer 12% toegekend. Dat betekent dat er voor iedere gevangenis maar zo’n € 1.000,- beschikbaar is om materialen, zaaizaad, kunstmest, brandstof e.d. van te betalen voor het hele jaar. Wat mij schokt is dat de oplossing eigenlijk alleen wordt gezocht in het vragen van hulp aan donor organisaties. Als ik dan naar voren breng dat dat geen echt structurele oplossing is, maar dat de beleidsmakers in zullen moeten zien dat om te kunnen werken een behoorlijk budget beschikbaar moet zijn, wordt daar een beetje ongemakkelijk op gereageerd. Uit doorvragen en uit een blik in het “Visitors book” blijkt dat er heel veel organisaties contact hebben met de Prisons en dat er ook soms flink wordt gedoneerd, maar daar is natuurlijk geen goed overzicht van.

Bij het laatste bezoekje toch nog een positieve draai. Daar hebben ze een manier gevonden om een deel van de opbrengst van de groentetuin en boomgaard (citroen, mandarijn en sinaasappel) terug te laten vloeien in het project. De gevangenis ligt midden in het dorp en er worden groente, en in de gevangenis gemaakte meubels verkocht en daarvan is een nieuwe pomp gekocht. Ik zei dat ik die pomp wel even wilde zien, met het idee dan even buiten op de tuin te kunnen kijken. Tot mijn verrassing werd de pomp met motor en al, even later, door 4 gevangenen, het kantoortje waar we zaten te praten, binnen gedragen. Een mooi voorbeeld van een verschil in interpretatie. Communicatie blijft moeilijk, maar buitengewoon belangrijk.



Voor onze begrippen zijn de omstandigheden in de gevangenissen hier buitengewoon slecht. De sanitaire omstandigheden zijn schrikbarend en er is lang niet altijd genoeg eten. Er is in veel gevangenissen een enorme overbezetting en ga zo maar door. Dat alles wordt dan wel weer een beetje gerelativeerd als je op een voetbalveldje voor de poort van de gevangenis een enthousiast potje voetbal ziet. Dat blijken bajesklanten te zijn, zonder de gebruikelijk gevangeniskleren (witte korte broek en wit hesje), maar ook zonder bewaking. Weglopen zou geen enkel probleem zijn.

5 opmerkingen:

  1. Je eerste trip achter de rug, al veel gezien en... kwambiri nsima gegeten waarschijnlijk! Op die achteraf plekken is weinig anders. Land ziet er inderdaad nog mooi groen uit. Groeten,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Flip,
    Een vertraagde reactie. Een mooie en vermoeiende trip. En nu.... hoe de verschillende situaties al dan niet aan te pakken, met zo'n ingebouwd probleem van lokkertje voor donaties. En wat is er met die donaties gedaan?
    Nu ja....hou je taai

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Ton en Marlies, het gaat vaak maar om kleine bedragen voor zaden of gereedschap, maar soms ook om een hele zeep fabriek. Een ander voorbeeld: De EU heeft door een Frans bedrijf in veel gevangenissen elektrische kookpotten laten plaatsen, maar maakt zich niet echt druk, lijkt het, over de problemen die dat kan opleveren. Wat gebeurd er als de elektriciteitsrekening niet op tijd wordt betaald? Of de stroom valt uit? Het gaat om een enorme investering en op zich een prima initiatief want brandhout is duur en schaars, maar waren Rocketstoves, die de brandstofveel efficiƫnter gebruiken niet beter geweest? Of worden die niet in Europa verkocht?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dear Flip - another useful blog and really helpful insight in to the challenges faced by prisoners, the Malawian Prison Service and dare I say the wider country. I really do take my hat off to you for your commitment to the placement in what seems an impossible situation. So pleased you managed to do your road trip and while the pictures show promise, I wonder if the scale of planting is at the scale needed to really feed the prisoners. Keen to talk to you again and I will give you a call next week.

    Thinking of you and the challenges faced by your placement.

    Best wishes, Lee

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dear Lee, nice to keep in touch this way. You are right, it is impossible to feed all the prisoners from the Prison Farms, certainly if the inputs ar not sufficient as they are now. I have good hopes we can provide many of the prisoners, if not all, with a very welcome supplition of vegetables, fruit and fish. I think every kilo that is produced and reaches the prisoners is worth wile.

      Verwijderen