zaterdag 16 april 2016

Ntcheu




Het is al weer een tijd geleden dat ik hier wat heb gepost. Na de beslissing in februari om een paar maanden langer in Malawi te blijven kreeg ik moeilijk op een rij wat er precies van mij werd verwacht. Ik had duidelijk aangegeven dat ik in Zomba wilde blijven wonen omdat ik ook nog het boomplant projectje voor de gevangenissen wilde afronden en voorbereiden op het volgend jaar. Het koffieproject is in Ntcheu, ongeveer 130 km van Zomba, maar de weg is goed. Ik heb de rit 4 keer gemaakt met de minibus om een training bij te wonen. Dat was geen geweldige ervaring. De minibusjes brengen je goedkoop eigenlijk overal in Malawi, maar ze worden zo vol mogelijk gestopt met mensen en bagage. Ze zijn vaak oud en niet erg comfortabel. Ik deed over de trip meestal zo’n uur of 4 omdat overal onderweg op nieuwe passagiers werd gewacht. Op de motor deed ik er 2 uur over, toch ook een hele rit, maar een stuk prettiger dan de minibus.

Het koffieproject in Ntcheu heet IMA4P, Increasing Market Acess for the Poor, en wordt door VSO in 4 landen tegelijk uitgevoerd, aangestuurd vanuit London. Het project in Malawi kwam in de problemen omdat de volunteer met kerst onverwacht vertrok terwijl het project hier in Malawi eind juni afloopt. Om deze periode te overbruggen werd ik gevraagd tot juli te blijven. Inmiddels ben ik ook al gevraagd of ik nog wat langer beschikbaar ben om de blijven voor de evaluatie.

In Ntcheu bezocht ik 3 coöperaties die koffie verbouwen. Het doel van het project is om kleine boeren van een beter inkomen te voorzien door de verbouw van koffie in een gebied waar tot nu weinig of geen koffie werd gekweekt. Het lijkt aardig te lukken en sommige boeren zijn al aan de eerste oogst toe van zaailingen die in 2012 geplant zijn. Een probleem is wel dat er tot nu toe maar één handelaar uit Zuidoost Azië is die de koffie wil kopen en die heeft dus een machtspositie. Gelukkig heeft die handelaar wel beloofd alle koffie op te kopen.

In de begin periode is het project nogal ambitieus te werk gegaan. Er werden machines aangeschaft om de koffiebonen uit de bessen te halen, erg dure machines, instaat om 10.000 kg per uur te verwerken, terwijl de oogst vorig jaar niet meer dan 100 kg was. Natuurlijk hebben boeren die beginnen met het telen van koffie veel meer aan meerdere, kleinere en mobiele apparaatjes. Het is niet duidelijk of daar nog iets aan gedaan kan worden. 
Vergaderen langs de kant van de weg

De eerste rijpende koffie









Er is ook een sms informatie systeem geïnstalleerd, maar het is niet helemaal duidelijk wat daarmee gecommuniceerd gaat worden. In Ghana wordt dit systeem gebuikt om de koffieprijzen uit te wisselen, maar dat is hier, met maar één koper, niet aan de orde. Een flink deel van de boeren heeft bovendien geen betrouwbare telefoonverbinding. Ik hoop dat ik wat berichtjes met teeltadviezen e.d. kan gaan versturen en vooral dat het systeem interactief gemaakt kan worden zodat de boeren ook met hun vragen ergens terecht kunnen.

Het bezoeken van de koffie veldjes was erg leuk. Een grote verscheidenheid. Net geplante veldjes, verwaarloosde veldjes en prachtige stukken met de teelt van verschillende gewassen door elkaar. (Hibiscus voor thee, gember, moringa, knoflook.) Sommige boeren, bijna de helft is vrouw, zijn zeer ambitieus en stellen mijn bezoek erg op prijs. Het project gaat over organische koffie dus zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Ik kan dus mijn ideetjes; van recepten voor zeepspiritus tot compost maken, groenbemesting en bodembedekking goed kwijt.





3 opmerkingen:

  1. Mooi project...om hoeveel koffie-boeren gaat het hier? Mooi dat ze organische koffie verbouwen. Ik ben heel benieuwd hoe zo'n kopje vers gebrande koffie smaakt.
    Gaat het telen van verschillende gewassen door elkaar niet ten koste van de opbrengst/kwaliteit?
    Mooie foto's ook weer

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi werk Flip, dus naast de Malawiaanse thee nu ook meer focus op koffie begrijp ik. Succes in Ntcheu!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Marcel, het gaat om meer dan 600 boeren in 3 coöperaties. Ik ben ook erg benieuwd hoe de koffie gaat smaken. Verschillende gewassen door elkaar is, zeker voor koffie struiken, heel gunstig. Vanuit het project hebben ze ook bananen stekken gekregen die snel groeien om voor wat schaduw te zorgen.

    BeantwoordenVerwijderen