donderdag 26 november 2015

Diploma uitreiking









De korte cursus permacultuur die we in de jeugdgevangenis in Bvumbe organiseerden is afgerond en werd afgesloten met een diploma uitreiking. Aan dit soort ceremonies wordt hier waarde gehecht en ik denk zelf ook dat het, vooral voor het zelfbeeld van de deelnemers, heel belangrijk is dat de organisatie die de cursus regelt het resultaat serieus neemt en vooral dat de inzet en motivatie van de deelnemende cursisten op prijs wordt gesteld. Veel lezers van dit blog hebben een steentje bijgedragen aan dezelfde cursus vorig jaar in Mikuyu en alle giften die later zijn binnen gekomen zijn, met het restbedrag van Mikuyu, zijn naar de cursus in Bvumbwe overgebracht. Het werken in de  tuin daar was in het begin wat moeizaam, maar uiteindelijk kwam er schot in en het enthousiasme groeide alleen maar. Een belangrijke bijdrage daaraan werd geleverd door een enthousiaste bewaker, luisterend naar de illustere naam van Hema. Het slagen of falen van een project kan afhangen van het enthousiasme van één of twee mensen.
Hema bij de opbrengst van de tuin
Toen we in Bvumbwe aankwamen, vroeg op een zaterdagmorgen, was er nog niet veel aan de voorbereiding gedaan, maar zoals wel vaker hier werd alles toch snel in gang gezet en kon de ceremonie na een drie kwartier beginnen. Er waren stichtelijke woorden van Anita van Byounique en van de leiding van de gevangenis. Byounique is in Bvumbwe anderhalf jaar geleden begonnen en er zijn nu een cursus duurzame landbouw, kleermaken en een kappers opleiding. Voor Byounique is het doel van deze bijeenkomst om aandacht te besteden aan de situatie in de jeugdgevangenissen, om bekendheid te geven aan de rehabilitatieprojecten, om banden op te bouwen met partners en om inkomen genererende projecten rond de vakopleidingen te starten.
De ceremonie vervolgde met gevangenen die een gedicht voordroegen en het optreden van een bandje. Er werd gespeeld op een gitaar met 4 snaren, op zelf geïmproviseerde percussie instrumenten met zang van alle bandleden. 
Na de uitreiking van de certificaten en de cadeaus (een afsluitbare opbergdoos of drinkbeker) was er gelegenheid om de producten van de cursussen te bekijken en te kopen. Er waren textiel producten en groenten. Normaal wordt de geproduceerde groente verdeeld onder de jongens die onder medische behandeling zijn en die dus wel wat bijvoeding kunnen gebruiken. Opdrachten voor de kleding werden genoteerd. Mensen wilden wel graag kopen, maar de salarissen komen pas eind van de maand en dan zullen de producten echt gekocht worden.

Na een cakeje en een flesje Fanta was er nog een optreden van een groep jongens die een traditionele dans hadden voorbereid. Alles in zelfgemaakte kostuums van plasticzakken en uitgeplozen kunstmest zakken. Dit optreden was een hoogtepunt en oogstte veel succes, met name omdat bewakers en gasten ook enthousiast mee dansten.

  
Er waren verschillende vertegenwoordigers van andere organisaties en gelukkig ook pers. Aan alle aanwezige gevangenen werd tenslotte een stukje zeep uitgedeeld. Dat is altijd een heel welkom presentje omdat de budgetten van de gevangenissen door het Ministerie van Financiën vaak zo gekort worden dat er nauwelijks genoeg geld is om voedsel te kopen en de zeepvoorziening schiet er dan meestal bij in.
Het bezoek aan de tuin


De gasten kregen nog een rondleiding op de tuin om een indruk te krijgen van het werk dat 15 jongens daar iedere dag doen en waarvan watergeven (sjouwen met gieters) het belangrijkste onderdeel vormt.

De tuingroep van Bvumbwe


woensdag 11 november 2015

Balans opmaken.





Op 1 augustus liep mijn contract van 18 maanden in Malawi af. Om nog een boomplantseizoen mee te kunnen maken heb ik gevraagd om een verlenging van 6 maanden. Tot 1 februari 2016 dus, want tot die tijd heb ik ook een werkvergunning. Zo kon er nog een flinke hoeveelheid boompjes beplant worden in december-januari als het hier genoeg regent om ze in de volle grond te zetten. Nu, begin november, zijn we op het punt dat de meeste boompjes zijn gezaaid, dus nu verder verzorgen en onderhouden tot ze uitgeplant kunnen worden. 











We hebben hier 4 gevangenissen met veel land voor geselecteerd en van één andere gevangenis en een trainingscentrum kregen we ook de vraag of er boompjes beschikbaar waren. We kiezen stukken land die wat minder geschikt zijn voor mais of groente. Er wordt in de gevangenissen nog vrij veel op houtvuur gekookt en het geld voor brandhout komt direct uit het budget voor de rantsoenen. Je mag dus verwachten dat een besparing daarop ten goede komt aan het menu van de gevangenen. We hebben ook een aantal boomsoorten die in combinatie met andere gewassen geplant kunnen worden. (Agroforestry) 
Die gewassen profiteren dan van de door vlinderbloemige bomen vastgelegde stikstof en natuurlijk de schaduw. Dit project loopt goed en de medewerking en inzet van de staf is uitstekend.
Enkele van de boomsoorten die op de kwekerij staan


Er was al een tijd sprake van een groot project in Zuidelijk Afrika om de  gevangenissen in 8 landen te ondersteunen in gezondheidszorg en rehabilitatie. Regional Health and AIDS Initiative for Southern Africa.(RHAISA) Het project gaat aan het eind van het jaar van start in Swaziland, Zimbabwe en Malawi en het accent zal liggen op gezondheidszorg en mensenrechten. Zoals gebruikelijk namen de voorbereidingen meer tijd in beslag dan gedacht, maar uiteindelijk vroeg VSO Lilongwe of ik mijn contract wilde verlengen om aan dit RHAISA project mee te werken. Daar heb ik lang over gedacht, maar uiteindelijk besloten dat het bij twee jaar in Malawi maar moet blijven voor mij. Mijn belangrijkste reden daarvoor is, dat de nadruk in dit project ligt op gezondheidszorg en dat ik denk dat het veel meer organisatie en controle is dan het praktische tuinbouw werk dat ik nu heb kunnen doen. Natuurlijk spelen er nog veel meer zaken een rol in het nemen van de beslissing om Malawi en de Malawi Prisons Service te verlaten.

In december stopt Felice met haar werk op de Springplank en komt ze naar Malawi. We kunnen dan dus weer de keuze maken samen iets nieuws te ondernemen, in Afrika of in Nederland. Het uitplanten van de zaailingen uit het boomkwekerijtje lijkt een mooie natuurlijke afsluiting van een goede tijd in een mooi project en een fijn land. Malawi wordt niet voor niets: “The warm heart of Africa” genoemd. Vooral het moestuintje, met bananen, papaja, een citroenboompje en ananas zal ik wel  gaan missen.










Hoe het verder zal gaan na 1 februari gaan Felice en ik dus bedenken, als ze hier in december is; misschien een ander project, misschien terug naar Nederland, maar in ieder geval na een lekkere vakantie hier in Zuidelijk Afrika.

Sinds vorige week heb ik ook een huisgenoot. Via een WhatsApp chatgroep kwam ik in contact met Christiaan die hier, in Malawi, met zijn vrouw, twee jaar als tropenarts gaat werken in een ziekenhuisje in Malosa (35 km van Zomba) Hij krijgt een introductie in het districtsziekenhuis in Zomba, waar ik dichtbij woon. Leuk om wat aanspraak te hebben en wat van de dagelijkse dingen samen te regelen. Christiaans blog