maandag 14 april 2014

Peer Support

Ieder jaar wordt er voor en door volunteers een ‘peer support workshop’ georganiseerd. Twee dagen ervaringen uitwisselen tussen vrijwilligers in hetzelfde werkveld. In ons geval `armoede bestrijding´; twaalf volunteers uit heel Malawi die werken in landbouw, klimaat verandering en eco/toerisme. Woensdag reden we in een gehuurd minibusje met de 7 volunteers uit het zuiden naar Salima. De workshop was daar in een prettig hotel aan het Malawi meer. Onderweg geluncht in een restaurant op een boerderij. De boerderij had behalve mais en een fruitboomgaard, visvijvers, koeien, varkens, kalkoenen en eenden en we kregen een rondleiding op het terrein.

Zoals wel vaker gebeurde de echte uitwisseling tussen de georganiseerde onderdelen door. We zijn een zeer gemengd gezelschap van 3 Oegandezen, 3 Shri-Lankanen, twee Kenyanen, een dame uit de Filipijnen en één uit Hongkong. De laatste twee hadden de workshop geregeld. Gordon een Canadese veeteelt expert van 67 nam afscheid na 7 jaar in een project in Zuid Malawi. Onze program manager is een Malawiër. De eerste ochtend werd van iedereen een presentatie van zijn of haar project verwacht. Wat mij betreft mogen PowerPoint presentaties in dit soort situaties verboden worden. Misschien ben ik te kritisch (ik leek de enige te zijn die er last van had) maar volgens mij is de overdracht minimaal. Zoals gebruikelijk waren er problemen met de beamer, de toegemeten tijd werd ruimschoots overschreden en ik vond het bijzonder saai. Toen ik er naar vroeg leek niemand zich daaraan te storen, maar ondertussen zag ik wel dat er veel met telefoons werd gespeeld en zag ik zelfs een toehoorder in slaap sukkelen. Nou ja, ’s middags was er een geïnspireerd verhaal over Malawische cultuur, met een goede uitleg over de praktische implicaties van de matriarchale structuur die hier veel voorkomt.


De volgende dag begon met een excursie naar Gwizire, een dorp waar de Chinese volunteer een mooie presentatie had helpen opzetten. Het hele dorp heeft meegewerkt om in de excursie een goed beeld van het dagelijks leven te geven en ze hopen op deze manier wat inkomen te genereren. Het was de eerste keer dat het dorp zich echt presenteerde en we gaven dus de gelegenheid om alles nog eens door te nemen, een soort generale repetitie. We kregen, na de introductie bij de Chief, een rondleiding met uitleg bij het stoken van sterke drank, het koken van nsima en kijkje in een hut. De ochtend werd afgesloten met een indrukwekkende dans demonstratie. Het hele dorp was uitgelopen en honderden kinderen genoten met ons van een uur lang traditionele dans. Heel leuk. ’s Middags teambuilding activiteiten op het strand. Veel water- en balspellen. De laatste avond een afsluiting met een groot kampvuur en voldoende alcohol.
















Zoals gezegd een echt nuttige uitwisseling van ervaringen, vooral in de wandelgangen. Voor mij was vooral het contact met Gordon nuttig. Hij had veel nuttige en praktische tips op landbouw gebied. We hebben afgesproken elkaar nog eens te ontmoeten voor hij in mei terug naar Canada gaat. Hij had ook een heel lijstje voor me, met namen en telefoonnummers van mensen bij mij in de buurt die van nut kunnen zijn voor de gevangenis tuinen, bij voorbeeld omdat ze instructie in Chichewa kunnen geven. Ik wil onder andere gaan kijken of het mogelijk is urine als stikstof meststof te gebruiken en of een biogas installatie haalbaar. Misschien ligt daar een kans om ook iets aan de belabberde hygiënische omstandigheden in toiletten en wasruimten te doen.
Gordon's afscheid

2 opmerkingen:

  1. Hoi Flip,
    Leuk allemaal, en inmiddels is Felice gearriveerd. Geniet ervan.
    Groet
    Marlies en Ton

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ton & Marlies, Felice is veilig aan gekomen en we hebben het erg gezellig. De bagage kwam een dag later dus we moesten terug met een gehuurde auto. Gelukkig heeft Ethiopian Arilines dat netjes afgehandeld en inmiddels zijn de koffers uitgepakt en is de pakjesavond achter de rug. Groet,

    BeantwoordenVerwijderen