vrijdag 15 januari 2016

Vervolg




Bij ons gesprek in Lilongwe met VSO, op de terugweg uit Tanzania, bleek dat er nog steeds geen duidelijkheid is òf er geld komt voor een volunteer met tuinbouw achtergrond in het gevangenis project. Er is wel een rekruteringsprocedure gestart voor een volunteer om de gezondheidscomponent te begeleiden. Die zou in mei kunnen beginnen. Op een andere plek binnen VSO Malawi was een probleem ontstaan in een koffie project in Ntcheu (130 km ten noorden van Zomba) door het voortijdige vertrek van een volunteer. We hebben besloten dat ik probeer dat project, dat loopt tot juni, tot een goed einde te brengen en tegelijkertijd mijn contacten in de Malawi Prisons Service te onderhouden tot de nieuwe volunteer hier is. We blijven wonen in Zomba.

Bij terugkomst had ik nog wel een teleurstelling te verwerken. Eén van de soorten zaailingen (Faidherbia ablida) heeft een droogte periode niet overleefd. Vijftien honderd van de 33.000 zaailingen hebben waarschijnlijk het loodje gelegd. Het is natuurlijk verleidelijk om te denken: “Zie je, ik kan nog niet eens een week weg en dan gaat het al mis.” Maar we hebben met alle betrokkenen bedacht dat het constructiever is dit als voorbeeld te nemen en eruit te leren hoe dit voortaan voorkomen zou kunnen worden. We denken dat het een vervelende samenloop van omstandigheden is geweest die tot dit incident heeft geleid:
  •  Een onverwachte droogte periode in de tijd dat het had moeten regenen.
  • We waren niet voorbereid op het feit dat rond de feestdagen de gevangenen voor een periode van 2 weken niet op het land mochten werken.
  • Mijn afwezigheid van een week precies in deze periode, liet een onduidelijke situatie ontstaan.
  • In de militaire structuur en de Malawische cultuur is het heel moeilijk om tegen een opdracht van een meerdere in te gaan. Door communicatie fouten zijn niet de juiste personen op tijd van de noodsituatie op de hoogte gesteld.
  • Vooral de zaailingen die op rekken staan zijn zeer gevoelig voor droogte.

Nou, we hopen dat uit de situatie een en ander is geleerd. Iedereen is wel flink geschrokken geloof ik en men lijkt bereid zijn best te doen dit soort problemen in de toekomst te voorkomen.



2 opmerkingen:

  1. en ik dacht eerst nog: mooie foto. Leuk contrast tussen de kleuren van de plantjes op de voorgrond en die daarachter. Pas bij het lezen viel het kwartje. Waren de betrokkenen het eens over wie wat had moeten doen en wanneer?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het was wel duidelijk wat er was gebeurd. Ik ben er zelf nog niet van overtuigd dat het een volgende keer anders gaat. De direct betrokkenen voelden zich wel rot en zullen zoiets niet snel weer laten gebeuren.

      Verwijderen