vrijdag 19 april 2019

Terug in Zomba

Masuku Lodge

Dit wordt een reisverslagje van onze trip naar Malawi. We zijn 15 april van Schiphol vertrokken en hadden een heel goede reis. Het vliegveld in Addis was nog steeds in de verbouwing en heel druk. Er kwamen daar tientallen Chinezen aan boord die in Ndola (Zambia) weer uitstapten. Werken in de kopermijnen in de Copperbelt?
In Blantyre werden we door Peter opgehaald. Hij had een auto voor ons geregeld, makkelijk hoor. We hebben een kamer in Masuku Lodge, Old Naisi. helemaal aan de andere kant van Zomba. Lekker rustig, wel af en toe geen water, maar ja, dit is Afrika, toch?  Ik had al een onverwacht telefoontje van mijn oude huisbaas gekregen of we niet in het oude huis wilden , maar zonder meubels en keuken inrichting leek ons dat niet zo’n fijn idee.
Wakisa en Peter
We hebben alweer wat oude bekenden opgezocht. Peter en zijn dochter, John en zijn familie, dat is erg leuk. Oude verhalen ophalen en nieuws uitwisselen. We voelen ons thuis. Het weer is aangenaam, rond de 20 graden en af en toe een bui. April moet zo’n beetje het eind van de regentijd zijn. Bij John’s huis (in Six Miles) staat een grote tent van World Food Program. Na de schade door zware buien is er een ‘Food for Work’ programma gestart. Mensen uit te buurt maken één of twee dagen per maand contourrichels om bomen te planten. Daarvoor krijgen ze dan mais, bonen en cooking oil.  Zelf had John ook nog wat boompjes geplant waaronder 2 Moringa (chamwamba in Chichewa) boompjes.
John en familie

Nu net terug uit de Botanische tuin van Zomba. Er wordt nu een klein bedragje aan toegang gevraagd, daarvoor wordt het gras gemaaid en dergelijke. Aan het vernieuwen van de naambordjes zijn ze nog niet toegekomen, maar dat is iets voor het ideeënbusje.
Tussen de bedrijven door heb ik ook al wat officiële contacten kunnen leggen. Ik hoop woensdag de rietjes voor klarinet en saxofoon aan de brassband te kunnen geven. Dan gaan we ook praten over het opzetten van nieuwe kwekerijtjes want er is al 30 % van het streefbedrag binnen. We kunnen dan in het droge seizoen de kwekerijtjes opzetten bij verschillende gevangenissen. Als het dan in december – januari goed regent kunnen de nieuwe boompjes geplant. Ik probeer ook aan wat zaden van Moringa te komen. Als voeding supplement voor HIV patiënten een prima gewas.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten